lördag, oktober 22, 2011

Missa inte Yoko Ono på Wanås!
I en vacker slottspark kissar en kvinna i brons i näckrosdammen. Naturen tar över matsalen, barn och vuxna hänger i gungor från träden och desperata rop efter mamma ekar mellan bokarna. Amerikanska Times Magazine har utnämnt Wanås till en av världens fem bästa skultpurparker och de borde ju veta. Det medeltida slottet och omgivningarna öster om Hässleholm är ett av Skånes allra bästa besöksmål enligt mig och har verkligen något för alla som gillar natur, konst eller bara överraskningar. ;)

Årets utställning avlutas den 30 oktober så det börjar bli dags att åka dit! Yoko Ono är en av konstnärerna som bidragit med bland annat äppelträd där hundratals besökare knutit fast lappar där de skrivit ner sina innersta önskningar. Hon visar också stegar mot himlen som minner om hennes första möte med John Lennon. Så som han själv berättat, klättrade han upp i en av stegarna på hennes utställning i London för att läsa en liten text hon skrivit i taket. Där stod ett ord: Yes. Han har senare sagt att det kanske inte skulle blivit något mellan dem om det stått något negativt, men det jakande beskedet blev inledningen på en av 1900-talets mest legendariska kärleksrelationer. Läs en artikel om mötet på How stuff works.

Parken är öppen året runt men till den 30:e finns det utställningar både inne och ute, samt kafé och butik (utom måndagar). Barn gillar också att upptäcka konsten på Wanås, har jag fått veta, och kommer in gratis. Så åk! Det går bussar från både Hässleholm och Knislinge, nummer 542. Hållplatsen kallas Vanåsslott. Åker du kollektivt får du rabatt på inträdet, som annars är 100 kronor för vuxna. Se Wanås hemsida för mer information samt fina bilder!

Jag har också skrivit en artikel om Wanås skulturpark på sidan 25-27 i Norra Skånes sommarbilaga, som kan skrivas ut som pdf.

Inga kommentarer: