tisdag, juli 03, 2012

Är det här konst? #2

Älskar debatten om vad som är konst, och vad som är bra konst. Har läst några bidrag till debatten (nya och gamla) på sista tiden som jag gärna tipsar om:

Elin Klemetz artikel i förra numret av tidskriften Filter (nummer 25) med titeln Vilse i pannkakan? handlar om det förlorade hantverket i konsten och inte minst på konstutbildningarna. Hon tar rätt tydligt ställning mot den idébaserade konsten, vilket jag personligen aldrig skulle göra, men resonemangen är mycket läsvärda. Filter lägger inte upp sina artiklar på nätet, men kolla om du kan hitta tidningen på biblioteket eller köp den på Filters hemsida.

Bo Madestrands essä i Dagens Nyheter den 20 september 2009, Pr-konstens väg från piss till parfym, finns att läsa på nätet här. Handlar om postmodernismen och konsten som idé från Duchamp via Dalí ochWarhol till Hirst och Vazzoli, bland andra. Mycket intressant, inte minst om hur konstnärer använder sig av medierna.

1 kommentar:

Nick sa...

Ja, det där har vi ju olika åsikter om – men egentligen handlar det ju bara om vad ett ord, "konst", ska betyda.

Jag tror att bråken om konstbegreppet hade blivit färre om det fanns två, tre eller fyra ord. Dit kommer vi kanske aldrig, men prefixet "idébaserad" gör det ju möjligt att skilja på den typen av konst och "uttrycksbaserad" eller "formbaserad" eller vad man nu ska kalla den andra typen. Dock är ju idén till en originalform också en "idé", att jämföra med massproduktion eller slöjd.

Spännande att det diskuteras i tidningarna – och att fler åsikter förs fram än de som råder i konsthallarna.