söndag, december 02, 2012

I stället för Twilight

Trots bättre vetande är jag ett jättestort Twilightfan och hade lika kul på årets midnattspremiär av Breaking dawn II som förra gången. ;)

Men egentligen skulle jag hellre rekommendera en helt annan fantasyserie till den som vill läsa om en ung flicka och hennes väg in i vuxenlivet. Nämligen fantastiska Dragonsong och Dragonsinger av tyvärr framlidna kultstjärnan Anne McCaffrey från 1970-talet. De är fortfarande några av mina absoluta favoritböcker och Menolly är en stor idol. Hon delar en del egenskaper med Bella - ödmjuk, ensam och utanför med en lite disfunktionell familj - samtidigt som hon har sina helt egna drag - varav den stora musikbegåvningen är viktigast. Hennes vandring från utmobbad och nedslagen till att hitta sin egen plats i världen innehåller alla de klassiska dragen men blir inte sämre för det.

Om man ska titta på politisk korrekthet - något som jag aldrig gjort tidigare men som jag kom att tänka på häromdagen - är det bland annat en historia om en kvinna som hittar sätt att leva i samklang med naturen, självförsörjande utanför samhället. Hon slår sig fram som första kvinnan någonsin i en djupt patriarkal struktur och en av hennes bästa vänner är en förståndshandikappad man. Det finns säkert mer, men det tål i alla fall att jämföras med Twilight... ;) Anne McCaffrey själv blev första kvinnan att vinna både Hugo- och Nebula-priserna (världens främsta för fantasylitteratur).

Precis som med Harry Potter-böckerna är dock världen runt omkring Menolly minst lika viktig för böckernas dragningskraft. Planeten Pern har inte bara drakar utan ett helt samhälle med allt från skråer och legender till maträtter och djurarter med stark medeltida inspiration. Personligen fascineras jag över hur väl Anne McCaffrey har tänkt igenom detaljerna i samhällets uppbyggnad.

Hon har skrivit massor av andra böcker om världen som också är toppen - även om det hela urartade till att bli lite klyschigt och kommersiellt mot slutet. Läs mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Dragonriders_of_Pern

Men den goda nyheten är att de tidiga, bästa böckerna (Dragonflight, Dragonquest (de enda som finns på svenska: Drakryttarna och Drakjakten) samt The white dragon) ska bli film - förmodligen. Vi håller tummarna!

Inga kommentarer: