fredag, december 14, 2012

White cocktail och annan grym dans

Årets sista Plattform på Dansstationen i går var skoj, med bland annat några härliga, personliga julinslag från personal och andra. Överlägset bäst tyckte jag ändå om sista dansen, White cocktail av och med My Grönholdt. Den presenterades som en undersökning av ordning och kaos. Jag var osäker först, men i efterhand föll alla bitarna på plats. Jag blev nervös av att dansaren hade så lite kläder på sig, men det skulle visa sig vara en nödvändig del av verket.

Först byggdes ett mönster av toapapper i prydliga linjer på golvet. Sedan följde ett mellanspel, där pappret fyllde ut kalsonger, bröst, rumpa och skapade skägg. Och sedan kom höjdpunkten, kaoset, lössläpandet, böljande rörelser i ett moln av vitt. Att begravas i, rulla runt i, svepa omkring sig. Mycket vackert. Också kaxigt och kul, ett verk följt av skratt. En lek med genus, färger, former och rörelser. Något att minnas.

Plattform är alltid grymt som ett buffébord av korta verk, works-in-progress och smakprover. Nästa är redan den 18 januari. Ett annat datum att boka in redan nu är 30-31 januari, då Kirstine Ilum och Somatic Noise har premiär för Stimulation overload. Jag har sett tidiga fragment ur detta verk om utanförskap, inskränkt yttrandefrihet och flyktingens bemötande i ett nytt land och tror att det kommer att bli riktigt bra.

Inga kommentarer: